Miért éppen Szarvas?

Szarvas összesen 16157 hektár, és nagyjából 18 ezren lakják. A Körös-parti város, amelyben bármerre indulunk, rövidesen biztosan a Körös-partra érünk, ma az ország egyik legkedvesebb városa vízparttal, arborétummal, pezsgő kulturális- és sportélettel, híres mozzarella-gyárral, pálinkafőzdével és gyógyfürdővel. A város változatos programjai között van kamarazenekari koncert, betyárnapok, de hagyományőrző és sportprogramok is, például az Amatőr Kenumaraton. Szarvason családosok, egyedülállók, nyugalomra vágyó idősek és élményeket kergető fiatalok egyaránt megtalálják a számításukat.

Szarvas Facebookon

Támogatók

Friss topikok

Indavideó - Miért éppen Szarvas

2011.08.25. 19:11 mierteppenszarvas

Duzzasztottunk a nyári kánikulában Békésszentandráson

Lehet, hogy nem a legjobb napot választottuk, hiszen őrült forróság volt, de semmiképpen sem bántuk meg, hogy ellátogattunk a Békésszentandrási duzzasztóhoz, vagy eredeti nevén, a Horthy István Zsilipműhöz. A duzzasztó egyike a kevés megvalósult vízügyi beruházásoknak, ami a két világháború között zajlott Magyarországon. Építése hat éven át, 1936-tól 1942-ig tartott. A vízlépcső fő szakértője a később világhírnévre emelkedett Mosonyi Emil volt, aki az 1950-es évek második felében elhagyni kényszerült az országot. Később a világ számos országában dolgozott.

Személyesen Horthy Miklós avatta fel 1942-ben az új duzzasztót és zsilipet, melyet a nem sokkal azelőtt elhunyt kormányzó helyettes Horthy Istvánról neveztek el. Mi is bementünk, a vezérlőközpontba, ahová annak idején a kormányzó. A második részben látható is, amikor megismerkedünk a duzzasztó irányításának menetével.

Egy fontos tanács az idelátogatóknak. Ha nyári forróságban érkeznek, akkor mindenképpen tároljanak vizet, hiszen a betonhegyek között óriási a forróság. Egyébként csoportok esetén hasonló idegenvezetésben lehet részük a kíváncsiaknak. Bennünket Majoros Attila kísért végig, aki szórakoztatóan és profin mutatta be a duzzasztót. Egy túrát megér. Ha valaki pedig vízitúra keretében közelít az objektum felé, akkor élesben élhet át egy zsilipezést.

Egy találós kérdésünk is van mára! Vajon hogyan jutnak át a halak az egyik oldalról a másikra és vissza? Lehet, hogy ami egyszer leúszott, az ott is ragadt?

 

A duzzasztóhoz tartozó egy-két történetre is fény derült. A sztorizásban Megyeri Mihály szakaszmérnök segített. Volt két férfi, akik szájukban egy-egy virággal próbáltak átevezni a duzzasztón. Az ok természetesen a szerelem volt. Szerencsére nem történt tragédia…

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://mierteppenszarvas.blog.hu/api/trackback/id/tr733180387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szarvasiszilvi 2011.08.26. 15:16:30

A gugli bosszúja, avagy a stílus átka. :-)) " A duzzasztó egyike a kevés megvalósult vízügyi beruházásoknak, ami a két világháború között zajlott Magyarországon. Építése 1936-tól 1942-ig tartott. A vízlépcső fő szakértője a később világhírnévre emelkedett Mosonyi Emil volt. " Forrás: Wikipédia. Ugye?!

Békés megye 05. vk 2011.08.26. 21:04:12

Miért kell hozzászólásaiból a folyamatos rossz indulatnak áradnia?

beruska 2011.08.27. 16:06:44

Nem kitörölni kellene a kritikát, hanem megszívlelni. Akkor is az a véleményem, hogy ennyi fizetésért már igazán elvárható lenne a helyesírás ismerése. Ne töröld ki a véleményem, hanem válaszolj rá!

Dinamama 2011.08.27. 18:15:09

Kedves Kommentelő! Mi ez a blog? magyar helyesírási teszt?
Miért kell folyton kritizálni mindent és negatívan állni a dolgokhoz.
Irígység húzódik meg a háttérben , nekem az az érzésem.
Én nem irígylem Őket, elegük lehet a sok-sok program nappal, éjjel meg fáradtan írni a blogot. És aztán mi van, ha akad benne hiba? Olvasd hiba nélkül, vagy ne olvasd!

Békés megye 05. vk 2011.08.28. 10:28:38

Maximálisan egyetértek Dinamama írásával.

Felháborodom, hogy egyesek lassan egy hónapja, különböző nevek alatt csak kritizálnak. Írjanak saját blogot ahogy akarnak. Ha az itteni bejegyzések nem tetszenek akkor meg ne olvasgassák.

Olyan szánalmas, hogy több nicknév alatt írogat valaki, de az irigykedő, szánalmas stílus úgyis elárulja!

szarvasiszilvi 2011.08.30. 09:39:55

@Békés megye 05. vk: Van nekem elég hibám - igaz, ennyire nem rossz a helyesírásom és fogalmazásgátlót sem szedek -, miért irigyeljem a másokét!? Szarvasért haragszom, nem ellene!

mara08 2011.08.31. 14:50:59

Nem akarok kukacoskodni, de a fiatalembert Major Attilának hívják:)
süti beállítások módosítása