Miért éppen Szarvas?

Szarvas összesen 16157 hektár, és nagyjából 18 ezren lakják. A Körös-parti város, amelyben bármerre indulunk, rövidesen biztosan a Körös-partra érünk, ma az ország egyik legkedvesebb városa vízparttal, arborétummal, pezsgő kulturális- és sportélettel, híres mozzarella-gyárral, pálinkafőzdével és gyógyfürdővel. A város változatos programjai között van kamarazenekari koncert, betyárnapok, de hagyományőrző és sportprogramok is, például az Amatőr Kenumaraton. Szarvason családosok, egyedülállók, nyugalomra vágyó idősek és élményeket kergető fiatalok egyaránt megtalálják a számításukat.

Szarvas Facebookon

Támogatók

Friss topikok

Indavideó - Miért éppen Szarvas

2011.08.26. 22:47 mierteppenszarvas

Irány a Pepi-kert

Már többször is megfordultunk az Arborétumban. Voltunk számháborúzni, és voltunk itt gólyatáborban is. Rengeteg szervezett programon vehetünk részt, mint ahogy a mi példánk is mutatja, ezúttal azonban kizárólag a környezetre akartunk koncentrálni. Ebben segített nekünk Dr. Hanyecz Katalin, az Arborétum igazgatónője. Mesélt a növényekről, a tervekről, a mindennapokról. Volt több olyan növény, amire kifejezetten kíváncsiak voltunk. Amit mindenképpen tudnunk kell, hogy minden évszakban más arcát láthatjuk a Pepi-kertnek. Attól függően, hogy éppen mely fajok virágoznak, nyílnak, vagy épp hullajtják lombjaikat. Szenzációs látvány. Több szarvasi szerint télen a legszebb, amikor valóban a természet is megpihen.

Mire végigsétálunk az Arborétumon egyébként alapszinten latinul is megtanulunk, hiszen minden növénynél kis tábla mutatja a nevét (magyarul és latinul), a jellegzetességeit és természetes élőhelyét. Ha már az élőhelynél járunk, első látásra egy erdőben sétálunk, jobban körbenézve azonban megdöbbenve tapasztalhatjuk, hogy a világ számos pontjáról érkeztek ide „vendégek”, akik igencsak jól érzik magukat.

 

Kati segítségével jobban megismerhettünk néhány növényt. Például a gyilkos fa néven is ismert közönséges tiszafát.

 

Aztán egy messziről érkezett igencsak fiatalnak (mindössze százhúsz éves) számító mamutfenyőt néztünk meg. Itt is több érdekes dolgot mesélt idegenvezetőnk.

 

Fontos még, hogy az Arborétum növények értékesítésével is foglalkozik. Itt elsősorban nem a profit a legfontosabb, hanem, hogy minél többen juthassanak hozzá a különleges növényekhez. Gyűjtőknek, növénybarátoknak kötelező.

Ahogy említettük, az Arborétum számos programot szervez, a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Corvinus Egyetem hosszú évek óta tartja itt gólyatáborait. Természetesen más oktatási intézményeknek is lehetősége van rendezvényeit ide szervezni. A személyes látogatásig mindenkinek jó barangolást kívánunk: http://www.pepikert.hu/

Ha pedig már ott vagyunk, akkor ne felejtsük el megkeresni a az Arborétumban található geoládát. Jó kincskeresést kívánunk!

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://mierteppenszarvas.blog.hu/api/trackback/id/tr243182915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szarvasiszilvi 2011.08.27. 22:08:20

Ugye, hogy lehet javítani a hibákat, még a címsorban is! Így a törléseket sem bánom! :-)) Ja, még valami - a békésszentandrási-t - kis b betűvel írjuk még néhányan.
süti beállítások módosítása